Alakítsd te a karriered! – Hamarosan Műegyetemi Állásbörze

Új programelemek, játékok és ismét rengeteg, betöltésre váró pozíció várja az érdeklődőket az 55. Műegyetemi Állásbörzén 2024. március 26-27-én a BME kampuszán.

A tavaszi szemeszterben 55. alkalommal, 2024. március 26-27-én rendezik meg a kétnapos Műegyetemi Állásbörzét. A főváros egyik legnagyobb álláskereső rendezvényén 2 épületben, 120 kiállító több mint 1500 fő- és részmunkaidős pozíciót, gyakornoki lehetőséget kínál a műszaki, a mérnöki, a természettudományi, az informatikai, a gazdasági vagy a humán tudományok területén tanulóknak, pályakezdőknek és tapasztalattal rendelkezőknek.



„Újból megnyitja kapuit a Műegyetem a munkaerőpiaci lehetőségek iránt érdeklődők előtt. Évente mindössze kétszer van lehetőség személyesen is találkozni a partnercégek képviselőivel ilyen koncentrált mértékben, méghozzá ’házon’, azaz a kampuszon belül, így már csak emiatt is egyedülálló esemény a Műegyetemi Állásbörze” – fogalmazott Németh Ákos, az állásmustrát életre hívó BME Értékesítési Szolgáltatási Igazgatóság (BME ÉSZI) vezetője, hangsúlyozva, hogy a Műegyetemi Állásbörze jóval több, mint egy kétnapos karrieresemény. „Már a rendezvényt megelőző hetekben is elérhetők a pályaválasztással, karriertanácsadással kapcsolatos programjaink a Felkészítő Napokon, amelyen az éles helyzetekben való helytállásra edukáljuk a hallgatókat, a pályakezdőknek segítünk eligazodni az álláskeresés szakzsargonjai között, és támpontot adunk azoknak is, akik valamiért elbizonytalanodnak választott pályájukban, szakterületükön.” Németh Ákos elmondta, hogy idén tavasszal is tovább folytatódik a kampuszosítás programja: a központi „K” épület mellett a „Q” épületben is jelen lesznek a kiállítók, a terméktámogató partnerek, továbbá szakmai előadásokat is meghallgathatnak majd az érdeklődők. Kültéri programelemként a központi kampuszon a Sóhajok hídjánál partnervállalatok járműveit, illetve műegyetemi hallgatói csapatok versenyjárműveit lehet majd közelebbről is megnézni.

A rendezvényt Bihari Péter oktatási rektorhelyettes nyitja majd meg március 26-án 10 órakor, beszédét a közösségi médiában és YouTube-on is meg lehet majd tekinteni.

A Műegyetemi Állásbörzén való részvétel ingyenes, ám regisztrációhoz kötött. Regisztráláskor néhány személyes adat megadását követően aktív felhasználóként már az aktuális önéletrajzukat is feltölthetik az álláskeresők, és jelentkezhetnek a meghirdetett állásokra. A jelentkezés után automatikus válaszlevelet kapnak a sikeres állásjelentkezésről, ezt követően már az adott cég képviselője keresi fel a részletekkel a jelölteket.

A szervezők azt javasolják a karrieresemény iránt érdeklődőknek, hogy tudatosan készüljenek a börzére: az állásbörze honlapján nézzék át a kiállító cégek listáját, profilját, és az általuk kínált pozíciókat. A célzott álláskeresést többféle szűrési szempont (pl. munkavégzés helye, szükséges nyelvismeret, végzettség stb.) is megkönnyíti a börze portálján.

Folyamatosan új tartalommal bővül a Keress jól! podcastcsatorna is. Az idei, 6. évad témája a toborzás, ehhez kapcsolódóan az egyik legújabb adásban a kiválasztás folyamatát veszik górcső alá a beszélgetők a jelentkezők szemszögéből, a legjobb gyakorlatokat keresve. A podcastcsatorna adásait azért is érdemes meghallgatni, mert betekintést nyerhetünk az állásbörzén kiállítóként is megjelenő partnercégek életébe, emellett különböző témákban tanácsokat kaphatunk a HR területén dolgozó, illetve mentálhigiénés szakemberektől. A helyszíni beszélgetések a börzét követően is megtekinthetők lesznek.

A szervezők fontosnak találták, hogy egy ilyen népszerűségnek örvendő eseményt valamilyen társadalmi céllal is összekössék. Ezért az állásbörze első napján 10 és 17 óra között önkéntes véradást szerveztek a „K” épület 1. emeletének 96-os termébe.

Nem hagyunk magadra és segítünk felkészülni!

A Felkészítő Napok előzetes programjain karrierépítés témakörében önismereti foglalkozásokra, kommunikációs és prezentációs technikák témájú tréningekre, a halogatás, a kapunyitási krízis és az assessment center (AC) megismerését segítő workshopokra várják az érdeklődőket. Nagy érdeklődés övezi az egyéni karriertanácsadási alkalmakat, ám a teljes kínálatból az idén debütáló „Állásinterjú” tréning bizonyul eddig az egyik legnépszerűbb programelemnek.

A felkészülésben, a célirányos álláskeresésben és a helyszínen való tájékozódásban idén is segít az Állásbörze Kalauz, valamint a Műhely című kiadvány Állásbörze melléklettel kiegészült aktuális lapszáma is.

 

Kiderült, hogy a családi állapot érdekli legkevésbé a munkáltatókat

Az 55. Műegyetemi Állásbörze keretében végzett kutatás témája a toborzás.

Az online felmérésben a börze szervezői többek az aktuális toborzási trendeket, köztük a munkaadók preferenciáit és a munkavállalók felkészültségét vizsgálták.

Felkészülten vágnak neki az álláskeresésnek az aktív munkakeresők

Több mint 400 munkavállaló bevonásával készült a Műegyetemi Állásbörze legfrissebb kutatása, amelyben a szervezők egyebek mellett arra voltak kíváncsiak, milyen platformon keresnek új lehetőségeket a pályázók, hány helyre nyújtják be életrajzukat és hogyan készülnek az interjúra.

Orbán Balázs, a Műegyetemi Hallgatói Kft. (MŰHASZ) ügyvezető igazgatója az eredményeket értékelve kifejtette, hogy a többség (82%) elsősorban álláskereső portálokon keres munkát, emellett minden második megkérdezett célirányosan a munkáltatók oldalán is tájékozódik a lehetőségekről. A harmadik legnépszerűbb platform a Műegyetemi Állásbörze (38%), és fontos forrás még a közösségi média (37%), valamint a szakmai információkat előtérbe helyező LinkedIn (32%) is.

Az aktív álláskeresők felkészülten mennek a felvételi beszélgetésekre: frissítik az önéletrajzokat, összeírják a kérdéseiket, vázlatot készítenek, és átnézik a munkáltatók weboldalát, közösségi oldalát, hogy a legaktuálisabb információk birtokában érkezzenek az interjúkra.

A felmérésből kiderült az is, hogy a válaszadók többsége (59%) abban az esetben is nyitott az új ajánlatokra, ha éppen van állása. A megkérdezettek majdnem fele 2-5 helyre nyújtja be önéletrajzát, 7%-uk azonban akár 15-nél több álláslehetőségre is pályázik egyszerre.

 

A szakmai tapasztalat és a bérigény a legfontosabb munkáltatói szempontok

A vállalatok körében végzett felmérésből kiderült, hogy a munkáltatók több mint 70%-a az aktuális trendek és elvárások mentén állítja össze a toborzási stratégiáját, míg 30%-uk inkább a szükség, a kínálat és a büdzsé alapján.

Átlagosan háromkörös kiválasztási folyamat jellemzi a cégeket, amely előbb egy telefonos, majd egy személyes interjúból, illetve próbafeladat megoldásából áll. A munkáltatók mintegy harmada pszichológiai felmérést is alkalmaz, ám néhány kivételt leszámítva eltekintenek a fizikai felméréstől. A megkérdezett cégeknél általában két hónap telik el a munkaerőigény megfogalmazódása és az üres pozíciók betöltése között. A kutatásból kiderült az is, hogy a vállalatok 60 százaléka preferálja a munkaerő-átcsoportosítást, és 80 százalékuk támogatja a munkaerő ajánlását.

A felmérésben vizsgálták azokat a szempontokat is, amelyeket a cégek figyelembe vesznek a toborzás, kiválasztás során. Egytől ötig terjedő skálán értékelték a különböző szempontokat, amelyek közöl a szakmai tapasztalat végzett az első helyen (4,9), ezt követte a bérigény (4,7), az egyéb, például területvezetőtől származó szakvélemény (4,65), majd a személyes megítélés (4.55). A munkáltatók számára a legkevésbé az számít, hogy a jelentkező melyik oktatási intézményben végzett (2,5), mekkora a munkahely és a lakóhelye közötti távolság (2,4), és hogy milyen a családi állapota (2).

„A Műegyetemen egyre nagyobb számban vannak jelen a külföldi hallgatók, akik a képzések mellett a végzettségüknek megfelelő álláslehetőségek iránt is érdeklődnek. Rájuk is gondoltunk azzal, hogy minden második Keress jól! blogbejegyzést angol nyelven publikálunk” – jegyezte meg Orbán Balázs, a Műegyetemi Hallgatói Kft. (MŰHASZ) ügyvezető igazgatója, majd hozzátette „a Keress jól! csatornáinkon továbbra is aktuális tartalmakat dolgozunk fel és beszélünk ki. A podcast adásaink fókuszában a börze hivatalos kutatási témája, a toborzás áll, a blogfelületen pedig igyekszünk olyan tanácsokat adni, amelyek segíthetik az előrelépést vagy a továbblépést az érdeklődők karrierútjában”. Emellett több leírás és tájékoztató szöveg angol nyelven kerül be a rendezvény hivatalos kiadványába, az Állásbörze Kalauzba.

A helyszíni tájékozódást segítve idén is felcsendül a börze rádió: a médiumban céges partnerek információit és a börzére vonatkozó közleményeket teszik közzé a szervezők. Újból lesz online nyereményjáték, amelynek díjait a vállalati partnerek ajánlották fel.

A szervezők az álláskeresők figyelmébe ajánlják a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) legfrissebb, 2023-as kutatási adatait, amelynek célja többek között az, hogy bemutassa az egyetemi diplomával rendelkezők elhelyezkedési statisztikáit. A felmérésben vizsgálták a műegyetemi oklevéllel rendelkezők munkaerőpiaci esélyeit. Az eredmények szerint gyors elhelyezkedésre és messze átlagon felüli jövedelemre számíthatnak a BME diplomát szerzők.

A felmérés igazolja azt is, hogy a pályaválasztó fiatalok jelentős része azért jelöli meg a Műegyetemet első helyen a felvételi jelentkezéskor, mert úgy vélik, a legjobb döntést hozzák meg azzal, hogy a több képzési területen is elsőszámú felsőoktatási intézménybe felvételiznek. Ezt nemcsak a már végzett hallgatók tapasztalatai erősítik meg, hanem statisztikai adatok is igazolják.

 

További részletek a bme.hu korábbi tudósításában.

„A helyszínen is készülünk nyereményjátékkal az állásbörzére személyesen ellátogatók számára” – hívta fel a figyelmet egy további akcióra Orbán Balázs. „A ’Keresd a malacot’ nevű aktivitásunkban a BME Egyetemi Napok rendezvény kabalafiguráját kell megtalálni a résztvevőknek. A játékban egy közös szelfit kell készíteni a kabalafigurával és közzétenni a képet a közösségi médiában, betagelve a Műegyetemi Állásbörze rendezvényt. A közös képet feltöltők bérletet nyerhetek a 2024. szeptember 17-19-én megrendezendő 17. BME Egyetemi Napokra. A főváros legnagyobb hallgatói fesztiváljának számító esemény évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a kezdésre a bérletek mellett rendszerint már a napijegyek is elfogynak. Az állásbörzén elérhető aktivitás nyertesei bebiztosíthatják részvételüket egy jól sikerült fotóval!”

A rendezvényen elérhető lesz a BME Shop kínálata is, ahol az egyetemi emblémával ellátott ajándéktárgyak, praktikus órai felszerelések és ruházat mellett megvásárolható a „BME Kártya” is, amelynek birtokosa akár 15% kedvezményhez juthat a Stoczek1 menzán, a BME Büfékben vagy a Műegyetemhez tartozó klubokban, ahol a kártyabirtokosokat kedvezményes árak várják.

 

A rendezvényről további információk és elérhetőségek:

 

Műegyetemi Állásbörze honlap: www.muegyetemiallasborze.hu

Műegyetemi Állásbörze Facebook-oldal: https://www.facebook.com/muegyetemiallasborze

Műegyetemi Állásbörze Instagram: https://www.instagram.com/muegyetemiallasborze/

A szervezés operatív részét bonyolító MŰHASZ Linkedin-oldala: https://www.linkedin.com/company/muhasz/

Keress jól! podcastcsatorna elérhetősége: https://spotifyanchor-web.app.link/e/eLn8UBsqQxb

Keress jól! blog: www.keressjol.hu

 

TZS-KJ

Fotók forrása: Geberle B., Műegyetemi Állásbörze