BME-es kutatók-MTA, Urbanisztikai Tanszék-új képzés, Európai Egyetemek találkozója

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2022. április 27 és május 04. között.

bme.hu-2022.05.03.

BME-s kutatók az MTA újonnan megválasztott tagjai között

 

Több műegyetemi szakembert is a Magyar Tudományos Akadémia rendes, illetve levelező tagjává választott az Akadémikusok Gyűlése.

Az új akadémikusokat a választás után bemutatták a Magyar Tudományos Akadémia 195. közgyűlésén 2022. május 3-án. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20220503/BMEs_kutatok_az_MTA_ujonnan_megvalasztott_tagjai_kozott?language=hu

 

 

jogiforum.hu-2022.04.27.

 

Védett kreativitás – Április 26. a szellemi tulajdon világnapja

Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) 2000-ben döntött arról, hogy április 26-át a szellemi tulajdon világnapjává nyilvánítja. A világ iparjogvédelmi és szerzői jogi hatóságai – csakúgy, mint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) – változatos programokkal, rendezvényekkel és kezdeményezésekkel valósítják meg a közösen vállalt célkitűzést: az alkotóerő reflektorfénybe állítását, a szellemi tulajdon oltalma népszerűsítését és fáradságos művelésének társadalmi figyelemmel való elismerését. (…)  … „Az oltalom megléte olyan immateriális vagyonelem, amely képessé tesz egy céget arra, hogy finanszírozható legyen, mert a szellemi vagyon könnyen likvidálható, eladható, továbbértékesíthető” – emelte ki köszöntőjében Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke. Az egyetemi infrastruktúra kapcsán hozzátette, a felsőoktatási intézményeknél komoly finanszírozási kérdés, mennyire tudják hasznosítani a szellemi tulajdonukat, hiszen az ezek azok a tudásközpontok, ahol akár több száz szabadalomérett találmány is lehet.

Ezt Czigány Tibor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, mint az esemény házigazdája is megerősítette: „Az idén 240 éves egyetem fennállása alatt mindig is bővelkedett tehetséges, fiatal feltalálókban, oktatókban, Nobel-díjasokban, ugyanakkor tavaly például csak 19 szabadalmuk volt, ezt megelőzően pedig még ennyi sem. Viszont az új innovációs ökoszisztéma kialakítása révén látszik a fejlődés: 2022-ben már 9 szabadalmi oltalomigényt nyújtottunk be az SZTNH-hoz és vannak még hasonlóan ígéretes kutatásaink.” (…)

https://www.jogiforum.hu/hir/2022/04/27/vedett-kreativitas-aprilis-26-a-szellemi-tulajdon-vilagnapja/

 

Egyéb megjelenés:

https://kkvmagazin.com/v/szallemi-tulajdon-vilagnapja-dijazottak-millenniumi-dij/

 

 

 

hirado.hu-2022.04.28.

A Műegyetem ad otthon az európai egyetemek találkozójának

A kontinens egyik legnagyobb nemzetközi felsőoktatási rendezvényének ad otthont az idén 240 éves Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a péntekig tartó találkozón napirenden szerepel az orosz-ukrán háború is.

 

A Műegyetem az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: a European University Association az európai egyetemek legkiterjedtebb érdekképviseleti szervezete, amelynek 48 országból több mint 850 felsőoktatási intézmény a tagja.

A BME-n tartandó rendezvényre megközelítőleg 400 regisztrált vendég, köztük 72 rektor és 96 rektorhelyettes érkezett.(…)

 

https://hirado.hu/belfold/cikk/2022/04/28/a-muegyetem-ad-otthon-az-europai-egyetemek-talalkozojanak

 

Egyéb megjelenés:

 

https://webradio.hu/hirek/belfold/a-muegyetem-ad-otthon-az-europai-egyetemek-talalkozojanak

 

https://gondola.hu/hirek/286329-A_Muegyetem_ad_otthon_az_europai_egyetemek_talalkozojanak.html

 

hir6.hu/cikk/165534/a_muegyetem_ad_otthon_az_europai_egyetemek_talalkozojanak

 

https://dailynewshungary.com/budapests-bme-hosts-one-of-europes-largest-international-university-conferences/

 

https://tudas.hu/a-muegyetem-ad-otthon-az-europai-egyetemek-talalkozojanak/

 

http://www.bme.hu/hirek/20220429/A_Muegyetemen_talalkoztak_az_europai_felsooktatas_vezetoi?language=hu

 

 

 

gyartastrend.hu-2022.04.28.

 

A SZTAKI-ban adták át a Magyar Mérnökakadémia Michelberger Mesterdíját

 

Átadták a Magyar Mérnökakadémia 2021. évi Michelberger Mesterdíját. A második alkalommal kiírt pályázat győztese Dr. Tettamanti Tamás egyetemi docens, aki eredményeit és kutatási tervét a közúti közlekedés szimulációs modellezése és a jelzőlámpás irányítás területén mestere, Dr. Varga István egyetemi tanár, az MTA doktora, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar dékánja támogatásával alkotta meg. (…)

 

https://gyartastrend.hu/cikk/a-sztaki-ban-adtak-at-a-magyar-mernokakademia-michelberger-mesterdijat

 

 

mta.hu-2022.04.28.

 

Kiválóság a kutatásban: a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj 25 éve – videón az ünnepi tudományos ülés

A Magyar Tudományos Akadémia teljesítmény-központú, magas presztízsű, a kutatói pályaív posztdoktori szakaszában támogatást nyújtó országos ösztöndíja, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj eredményeit összegezték és méltatták az ösztöndíj alapításának 25. évfordulója alkalmából az MTA Székházban tartott rendezvényen. (…) A rendezvény egyik fő célja az volt, hogy megmutassa, milyen szerepet töltött be az alapítása óta eltelt 25 évben a Bolyai-ösztöndíj a különböző tudományterületeken dolgozó kutatók életpályájában. Az elért eredmények szemléltetésére a három nagy tudományterületről két-két volt Bolyai-ösztöndíjas ismertette a rendezvényen az akadémiai támogatással folytatott kutatásait, a Bolyai-ösztöndíj jelentőségét eddigi kutatói életpályáján.

Az elhangzott előadások(...)

Az építészet jelenének értékelése a múlt örökségének elfogadásával

Vukoszávlyev Zorán (BME ÉK)

https://mta.hu/mta_hirei/kivalosag-a-kutatasban-a-bolyai-janos-kutatasi-osztondij-25-eve-videonk-az-unnepi-tudomanyos-ules-112102

 

 

eduline.hu-2022.04.28.

Mikor kezdődik, meddig tart a vizsgaidőszak a legnagyobb egyetemeken?

Egy hónapon belül a legtöbb egyetemen, főiskolán elkezdődik a vizsgaidőszak. Összeszedtük a legfontosabb dátumokat. (…) A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a vizsgákat május 30. és június 27. között szervezik meg, míg a Soproni Egyetem hallgatói május 16-tól június 25-ig vizsgázhatnak. (…)

https://eduline.hu/felsooktatas/20220428_vizsgaidoszak_datumok

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

 

infostart.hu-2022.05.04.

Szakértő: nagy pofont kapott az orosz óriás, de magának is köszönheti

Finnország visszalépett a Roszatom-szerződésből, így nem épül orosz atomerőmű a skandináv országban. A finn gazdasági miniszter azzal indokolta kormánya döntését, hogy nem lehet olyan cégre bízni egy finn atomerőmű megépítését, amelyik megsértette a nemzetközi jogot. Aszódi Attilát, a BME Nukleáris Technikai Intézet egyetemi tanárát kérdeztük a hír kapcsán. (…)

https://infostart.hu/gazdasag/2022/05/04/szakerto-nagy-pofont-kapott-az-orosz-orias-de-maganak-is-koszonheti

 

 

hang.hu-2022.04.27.

„Évtizedekig vakok voltunk Oroszországgal szemben”

Ha elzárjuk az orosz gázcsapot, rendkívüli gazdasági visszaesés jöhet Európában, amit senki sem kockáztatna meg – mondja Felsmann Balázs energetikai szakember, a Budapesti Corvinus Egyetem intézetigazgatója. Aszódi Attila atomszakértő, a Budapesti Műszaki Egyetem Természettudományi Karának dékánja szerint a háború egyértelművé tette: ha ragaszkodunk a klímacélokhoz, nem marad más lehetőségünk, mint a nukleáris energia, Paks II.-t tehát mindenképpen fel kell építeni. A kérdés csak az, hogy orosz vagy nyugati technológia alapján. (…)

https://hang.hu/magyar-hang-plusz/202217-evtizedekig-vakok-voltunk-oroszorszaggal-szemben-139791

 

 

portfolio.hu-2022.04.27.

Napenergiát terhelő adók csökkentése enyhíthetné az orosz energiafüggőséget

Több intézkedést, köztük a Robin Hood-adó fizetése alóli mentességet javasol a privát hosszútávú áramvásárlási szerződéses (Corporate Power Purchase Agreement - CPPA) konstrukcióban létrejövő naperőmű fejlesztések hazai elterjedésének támogatására a Zéró Karbon Központ (ZKK). Közben hatályba lépett az az új uniós szabályozás is, amely alapján Magyarország is kedvezményes, akár 0%-os áfakulcsot is alkalmazhatna például a napelemek beszerzésére és telepítésére is. (…) A BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ szervezeti egységeként működő ZKK a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) közösen több fórumot is szervezett a napenergiás CPPA-k témájában 2021 szeptembere óta az érintett iparági szereplők, pénzügyi intézmények, kormányzati szervek és egyetemi kutatók számára. Ezek eredményeire támaszkodva dolgozták ki a konkrét ajánlásokat tartalmazó szakpolitikai dokumentumot, melynek célja a CPPA konstrukció magyarországi elterjedésének támogatása. (…)

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220427/napenergiat-terhelo-adok-csokkentese-enyhithetne-az-orosz-energiafuggoseget-541103

 

 

mmk.hu-2022.04.29.

Mit vár a szakma a pályakezdő mérnököktől?

A Magyar Épületgépészeti Egyeztető Fórum képviselői bemutatták az épületgépészeti tanszékek vezetőinek a Mit vár a szakma a végzett, pályakezdő épületgépész mérnököktől című kutatás eredményeit. A 2010-ben elvégzett kutatást idén kibővített kérdésekkel végezték el, az eredmények jól szemléltetik a szakmagyakorlók elvárásait, ami alap lehet a felsőoktatásban oktatott szakmai tárgyak fejlesztésére, a tantárgyi szerkezet módosítására. A BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszéke könyvtárában április 14-én tartott prezentáción és a kutatás eredményeinek értékelésén mind a négy épületgépészeti tanszéket tanszékvezetők és oktatók képviselték, és jelen voltak az Egyeztető Fórumot alkotó szervezetek elnökei is. Az év elején kezdeményezett kutatás kérdőívére 358 fő válaszolt, a válaszokat szociológus rendszerezte és elemezte, aki külön kiemelte, hogy nagyon sok értékes tapasztalatot sikerült összesíteni, és a válaszadók igen aktívan, jól érezhető segítőkészséggel fejtették ki véleményüket a kérdőív kitöltése során. (…)

https://www.mmk.hu/informaciok/hirek/palakezdo-mernokok-20220429

 

 

muszaki-magazin.hu-2022.04.28.

Intralogisztikával kapcsolatos fejlesztés zárult a BME-n

A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) rendezvényén bemutatásra került Magyarország legújabb intralogisztikai laborja, amelyet az idén 85 éves SSI Schäfer támogatásával újított meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME). Az Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék közelmúltban korszerűsített, 5G képes oktatási helyszínén a jövő szakemberei, mérnökei, valamint logisztikusai tanulhatnak és kutathatnak.

10 éves idén az Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék

2006-ban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a Közlekedésmérnöki Kar kétlépcsős oktatásra tért át, majd rá hat évre megalakult az új tanszék is.

 „A 2012-ben bekövetkezett tanszékátszervezések alatt a Közlekedésüzemi Tanszék logisztikával foglalkozó munkatársai, valamint az Építőgépek, Anyagmozgató Gépek és Üzemi Logisztika Tanszék munkatársai részvételével megalakult az idén 10 éves Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék” – mondta Dr. Bóna Krisztián, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék vezetője. (…)

https://www.muszaki-magazin.hu/2022/03/15/bme-intralogisztika-fejlesztes/

 

 

hvg.hu-2022.05.02.

Sikeresen tesztelték a jövő kvantumhálózatát a magyar kutatók

Napjaink informatikai biztonsági fenyegetéseire megoldást nyújthatnak a kvantumtechnológián alapuló módszerek.

A kvantumfizikai elvek alapján működő kvantumkommunikációs hálózatok lehetővé teszik, hogy a jelenleg alkalmazott titkosítási eljárások még biztonságosabbak legyenek, így hatékonyabban lehet ezeket megvédeni a támadóktól. Az ehhez kapcsolódó fejlesztések hazánkban is zajlanak, ezek a kvantumalapú kulcscsere gyakorlati megvalósítására fókuszálnak. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kutatói április végén sikeresen demonstrálták a technológia működőképességét a Magyar Telekom hálózatán.

„A Műegyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán közel húsz éve foglalkozunk kvantumkommunikációs kutatásokkal és fejlesztésekkel. Az elmúlt időszakban több különböző technológiát és protokollt megvizsgáltunk és a gyakorlatban is megvalósítottuk, sőt, kutatócsoportunk tovább is fejlesztette ezeket” – mondta Imre Sándor akadémikus, a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék tanszékvezetője. (…)

 

https://hvg.hu/tudomany/20220502_kvantumhalozat_kvantumszamitastechnika_adatvedelem_kiberbiztonsag_muegyetem

 

Egyéb megjelenés:

 

https://qubit.hu/2022/05/02/a-bme-kutatoi-hajtottak-vegre-a-jovo-kvantumhalozatanak-elso-sikeres-magyarorszagi-tesztjet

 

http://www.bme.hu/hirek/20220502/A_BME_kutatoi_hajtottak_vegre_a_jovo_kvantumhalozatanak_elso_sikeres_magyar_tesztjet?language=hu

 

 

origo.hu-2022.05.02.

 

Bárki tanulhat a kvantumszámítógépekről

Eltűnnek a Neumann János által lefektetett elvek alapján működő számítógépek? Nem egyszerű a válasz: a részletekbe a Neumann Társaság a QHungary-csoporttal, a Wigner Fizikai Kutatóközponttal, és a BME TTK Fizikai Intézetével közösen szervezett május 12-i online meetupján rangos hazai szakemberek avatják be az érdeklődőket. (…) A meetupon Asbóth János, a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem docense és a Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa a kvantumszámítógépek felépítéséről tart előadást.(…)

https://www.origo.hu/techbazis/20220502-neumann-kvantum-hangja-meetup-kvantumszamitogep.html

 

Egyéb megjelenés:

 

https://prog.hu/hirek/5974/a-kvantumszamitogepekrol-tart-meetupot-a-neumann-tarsasag

 

 

bme.hu-2022.05.03.

„Kutatóként már nem rutinfeladatokkal találkozok”

A Nők a Tudományban Egyesület Kiválósági Díját nyerte el Majorosné Lublóy Éva, a BME Építőmérnöki Kar egyetemi docense.

„Olyan kreatív és sokszínű kutatási területet választottam, ahol egyszerre építhetek és rombolhatok is” – árulta el anekdotikusan tudományos munkájáról Majorosné Lublóy Éva, a BME Építőmérnöki Kar (BME ÉMK) Építőanyagok és Magasépítés Tanszék habilitált egyetemi docense, aki idén elnyerte a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) Kiválósági Díját építő- és építészmérnöki tudományok kategóriában. „Nagyon örültem az elismerésnek, és bízom benne, hogy saját példámmal én is hozzájárulhatok ahhoz, hogy megmutassuk a lányoknak, kellő szorgalommal és kitartással bárki képes jó, kiemelkedő eredmények elérésére.” Az ÉMK kutatónője tudományos tevékenységként vasbeton szerkezetek tűzvédelmével és tűzállóságával, valamint anyagok roncsolásmentes vizsgálatával foglalkozik computer tomográfia (CT) segítségével. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20220503/Kutatokent_mar_nem_rutinfeladatokkal_talalkozok?language=hu

 

 

bme.hu-2022.05.02.

„A Műegyetemen teljes értékű kutató és a családanya lehetek egyszerre”

Tudatosan épített akadémiai karrierje következő lépcsőjeként az MTA kisgyermeket nevelő kutatóknak kiírt felhívására pályázott sikerrel a BME GPK oktatója.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elsőként hirdette meg a gyermeket nevelő kutatóknak kiírt ösztöndíjpályázatában azt a kategóriát, amelyben a kisgyermekes kutatók reintegrációját és tudományos eredményeinek publikálását szeretné elősegíteni. A tudományos előmenetelt támogató felhívás egyik díjazottja Cséfalvay Edit, a BME Gépészmérnöki Kar (BME GPK) Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék tanszékvezető-helyettes habilitált egyetemi docense. Pályamunkájának címe: „Gyújtófolyadékok fenntarthatóságának vizsgálata energetikai és környezetvédelmi szempontból”. (…)

 

http://www.bme.hu/hirek/20220502/A_Muegyetemen_teljes_erteku_kutato_es_a_csaladanya_lehetek_egyszerre?language=hu

 

bme.hu-2022.05.03.

Urbanista szakemberek továbbképzése indul ismét a BME ÉPK Urbanisztika Tanszékén

Az őszi félévtől négy féléves képzésre várják a szakmérnököket és a településtervezésben- és fejlesztésben járatos szakembereket.

A BME Építészmérnöki Kar Urbanisztika Tanszéke 2022. szeptemberében új évfolyamot indít az „Urbanista” felsőfokú szakirányú továbbképzésen.

A tanfolyam négy féléven keresztül az urbanisztika legfontosabb témaköreit havonta egy-egy háromnapos tematikus konferencia formájában tárgyalja. Különleges figyelmet szentelünk a településrendezés témakörének, amelyet két elméleti konferencia után egy helyszíni gyakorlat és vezetett tantermi gyakorlatok mélyítik el. A négy intenzív félév szakdolgozattal és államvizsgával zárul. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20220503/Urbanista_szakemberek_tovabbkepzese_indul_ismet_a_BME_EPK_Urbanisztika_Tanszeken?language=hu

 

 

kormanyhivatal.hu-2022.04.28.

Műemlékvédelmi nap

Minden évben április 18-án ünnepeljük a Műemléki világnapot. Tekintettel arra, hogy ez a nap idén húsvét hétfőre esett az országos megemlékezésre április 22-én, pénteken, a Magyar Tudományos Akadémia székházában került sor. (…) A köszöntők után Krähling János, a BME Építészettörténeti és Műemléki tanszékének vezetője Párhuzamok – 150 éves a magyar műemlékvédelem és egyetemi oktatása címmel tartott előadást.

Ezt követően került sor a legrangosabb műemlékvédelmi civil szervezet, az ICOMOS-díjainak átadására. A szervezet követendő példaként értékelte és díjjal jutalmazta a mohácsi selyemgyár épületének felújítását, a szabadkígyósi kastély helyreállítását, a borsi várkastély felújítását és a biatorbágyi templom oltárainak restaurálását. (…)

https://www.kormanyhivatal.hu/hu/gyor-moson-sopron/hirek/muemlekvedelmi-nap

 

 

 

telepaks.hu-2022.04.27.

Lezajlott az Országos Szilárd Leó Fizikaverseny döntője

Huszonötödik alkalommal rendezték meg a hétvégén az Országos Szilárd Leó Fizikaverseny döntőjét. Az Energetikai Technikum és Kollégiumban tartott megmérettetésen 30-an vettek részt.(…) A megmérettetést XXV. alkalommal rendezték meg. A negyedévszázados jubileum a versenybizottság elnöke szerint kiemelkedő siker. Dr. Sükösd Csaba a BME Nukleáris Technika Tanszék címzetes egyetemi tanár azt mondta, a megmérettetést indulásakor egyszeri alkalomra tervezték, mostanra viszont a részvételnek köszönhetően elérkeztek az ezüstjubileumhoz. A versenybizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy Marx György professzor sem számított az induláskor ilyen komoly eredményre. (…)

http://www.telepaks.net/2022/04/27/lezajlott-az-orszagos-szilard-leo-fizikaverseny-dontoje-2/

 

 

raketa.hu-2022.05.04.

A lemásolhatatlan foton a titkosítás alapja a jövő kvantumkulcscsere-hálózatában

A ma ismert legbiztonságosabb információmegosztást lehetővé tévő kvantumalapú titkosítási technológiát tesztelték Magyarországon, a fotonokra épülő módszerrel a BME kutatói végeztek kísérletet a Magyar Telekom rendszerén. (…)

https://raketa.hu/titkositas-kvantumhalozat-bme

 

magyarnemzet.hu-2022.04.28.

Nyolc éve az ELTE a legnépszerűbb

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, egy kategóriát javítva tavalyi eredményén, előkelő helyen végzett a Times Higher Education fenntartható fejlődési szempontokat vizsgáló 2022-es felsőoktatási rangsorában, és évek óta a legnépszerűbb egyetem Magyarországon is. Az ELTE-re idén több mint tizenötezren jelentkeztek. (…) „ Az ELTE ezzel a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek legfelső 2,7 százalékában kapott helyett, hazai viszonylatban 2014 óta őrzi vezető pozícióját a rangsorban, és jelenleg olyan magyar egyetemeket előz meg, mint a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem vagy a Pécsi Tudományegyetem.” (…)

https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/04/nyolc-eve-az-elte-a-legnepszerubb

 

 

epiteszforum.hu-2022.04.27.

Üzenet a kövekben – Az Aquincumi Múzeum megújuló határolófelületei, köztér rehabilitáció

Ahogy arról a közelmúltban mi is beszámoltunk, megújul az aquincumi park határolófelületeinek korszerűsítése. A "Látványsétány" tervezésének történetét és a koncepció részleteit a tervezők mutatják be, akik a Doktori Iskola alatt kezdtek el foglalkozni a területtel, majd a Páricsy és Társai Építészirodával közösen készítették el az engedélyezési és kiviteli terveket. (…) A megoldásnak szánt "Látványsétány" tervezése 2014-ig nyúlik vissza, amikor a Múzeum a BME Építőművészeti Doktori Iskolájában hallgatói tervpályázatot hirdetett a teljes romkert rehabilitációjának újragondolására. (…)

http://epiteszforum.hu/uzenet-a-kovekben--az-aquincumi-muzeum-megujulo-hatarolofeluletei-kozter-rehabilitacio

 

 

 

tervlap.hu-2022.04.28.

Év háza pályázat 2022

A legrangosabb hazai, független, szakmai pályázaton május 16-ig nyújthatják be a – 2020. január 1-je után készült – munkáikat családi házak, kis társasházak, illetve középületek tervezői. (…) Zsűri tagjai 2022-ben

Elnök: Noll Tamás, Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Építész Kamara egykori elnöke

Társelnökök:

    Dévényi Sándor DLA, a Magyar Művészeti Akadémia tagja

    Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke

    Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke

    Szoják Balázs, építész, az „Év háza” díj kurátora

Tagok:

    Tóth Balázs, építész, az ÉMI Nonprofit Kft. szakértője

    Dr. Tóth Elek,  címzetes egyetemi tanár, BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék (…)

 

https://tervlap.hu/cikk-nezet/ev-haza-palyazat-2022-3

 

 

computerworld.hu-2022.04.27.

Bancard: Digitális személyazonosság, egyszer és mindenkorra - megjelent a Computerworld Lapozó

(…) A mesterséges intelligencia legyen emberközpontú, alkalmazói tartsák szem előtt a technika etikus felhasználását. A rövidesen induló európai képzés - a Műegyetem részvételével - ilyen irányú ismereteket ad. 20 Váratlan titkosítás oldhatja meg a big data adatvédelmi problémájátA teljesen homomorf titkosítás lehetővé teszi elemzések futtatását az adatokon anélkül, hogy bárki is belelátna a tartalmukba. E módszerrel a nagy mennyiségű adatban rejlő minden előny kiaknázható, a pénzügyi csalások elleni küzdelemtől kezdve a betegségek korai felismeréséig. (…)

https://computerworld.hu/cwprint/bancard-digitalis-szemelyazonossag-egyszer-es-mindenkorra-megjelent-a-computerworld-lapozo-309960.html

 

Egyéb megjelenés:

https://computerworld.hu/technologia/hcaim-projekt-mesterfokon-etikusan-a-mesterseges-intelligenciarol-310148.html

 

 

eduline.hu-2022.04.28.

Újabb világrangsorra került fel az ELTE, nagyot javított tavalyi eredményén

Tavalyi eredményén egy kategóriát javítva a 401–600. helyen végzett a Times Higher Education (THE) friss rangsorában az ELTE.

A fenntartható fejlődési szempontokat vizsgáló 2022-es rangsorban tavalyi 1117 után, a lista idén már 1406 felsőoktatási intézményt gyűjtöttek össze a készítők. Viszont a mezőny bővülése ellenére az ELTE egy kategóriát javított az egy évvel ezelőtti helyezéséhez képest és az összesített eredmények alapján a 401-600-as kategóriában végzett. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 74 helyet javítva tavalyi eredményén a világranglista 517. helyét szerezte meg, megelőzve ezzel a Semmelweis Egyetemet (673.), a Szegedi Tudományegyetemet (679.), a Debreceni Egyetemet (717.), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet (931.), illetve a Pécsi Tudományegyetemet (1135.).

https://eduline.hu/felsooktatas/20220428_fenntarthato_fejlodesi_rangsor

 

azonnali.hu-2022.05.02.

Miről fogunk beszélni, ha a koronavírus-járványnak vége lesz?

Nem mintha úgy állna a dolog, hogy egyhamar vége lesz, de azért ne érje meglepetésként, hogy egyre gyakrabban találkozik majd az antibiotikum-rezisztenciáról szóló figyelmeztetésekkel. (…) Ami nekünk, és úgy tűnik, másoknak is eszébe jutott, az az ivóvíz és az akciós csirkehús. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Miskolci Egyetem és a Fővárosi Vízművek Zrt. például éppen ezért létrehozott egy Ökológiai Kutatóközpontot, ami vizsgálja a vízminőségét meghatározó alapvető fizikai és kémiai jellemzők mellett a baktériumközösségek és antibiotikum-rezisztens szervezetek kimutathatóságát is. (…)

https://azonnali.hu/index.php/cikk/20220502_mirol-fogunk-beszelni-ha-a-koronavirus-jarvanynak-vege-lesz

 

 

autopro.hu-2022.04.27.

Hamarosan itt a Techtogether Automotive Hungary

Nyakunkon az idei Techtogether Automotive Hungary verseny, hiszen az idei évben május 10-11. lesz az esemény két napja az Automotive Hungary szakkiállításon, a Hungexpo területén. Több újdonsággal is szolgál a verseny lebonyolítása, emellett új résztvevők is színesítik a mezőnyt.(…) A 2022 tavaszi versenyen a következő csapatok vesznek részt 22 ötfős csapatra bontva:

 Airrari-STECO Team

 Arrabona Racing Team

 BME Formula Racing Team

 BME Motorsport (…)  Lesznek tehát versenyzők a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karáról, a győri Széchenyi István Egyetemről, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, a Debreceni Egyetem Műszaki karáról, a Miskolci Egyetemről, a Neumann János Egyetemről, a Gödöllői Egyetemről, az Óbudai Egyetemről, a Pannon Egyetemről és az Eötvös Loránd Tudományegyetemről is. (…)

https://autopro.hu/techtogether/hamarosan-itt-a-techtogether-automotive-hungary/684533

 

 

formula.hu-2022.04.28.

Ismét magyar versenymérnöke lesz Michelisz Norbinak

Öt év után fog ismét egy honfitárs dolgozni Michelisz Norbert oldalán: a BRC Hyundai pilótája a saját blogján jelentette be, hogy 2022-ben Boriszov Dániel lesz a versenymérnöke a WTCR-ben. Mint a 2019-es világkupagyőztes írja: Boriszov már az egyetemi évek alatt belecsöppent az autósportos közegbe a korábbi versenymérnöke, Bári Gergő által alapított BME-s Formula Student-csapat révén, az elmúlt években pedig különböző túraautós bajnokságban gyűjtött tapasztalatokat. Michelisz is ismeri őt, mivel a M1RA-nál dolgoztak már együtt, arról pedig, hogy miért is lehet előny, hogy újra magyar mérnöke van. (…)

https://formula.hu/parc-ferme/32193

 

deszkavízio.hu-2022.04.28.

Sétaszínházi projektet indított a Radnóti Színház

Elindult a Radnóti Színház sétaszínházi projektje: a RIM (Radnóti Ifjúsági Műhely) részvételi színházas csoportja a VII. kerületet vette nyakába, hogy közterekhez kapcsolódó történeteket gyűjtsön. Terveik szerint ezeket mesélik majd tovább az arra járókelőknek, ottlakóknak. (…) „Sokféle szemszögből szeretnénk találkoztatni a résztvevőket a köztérrel: történeteken, úgynevezett láthatatlan jeleneteken, városi sétán és társművészetek bevonásán keresztül” – mondták el a csoportvezetők, akikhez két alkalomra csatlakoztak a BME urbanisztika tanszékének építészhallgatói. – „A részvételis csoporttagok a Klauzál térhez kapcsolódó történeteket hoztak, a hallgatóktól pedig inspirálódva a történetekből különböző anyagok használatával készítettek egy-egy tér-installációt a Klauzál téren.” Bene Bence doktorandusz, tankörvezető ekként nyilatkozott a közös munkáról: „Az egyetemi közeg egy zárt rendszer, melyben bár a szakmai képzés magas szintű, más diszciplínák megismerése és a valósággal való találkozás sokszor alulreprezentált. Ezért is volt csodálatos az együttműködés a Radnótival, hiszen olyan szituációkba kerültek a diákok, melyekre a formális oktatás keretei között nem lenne lehetőség, ám olyan képességek használatára és elsajátítására volt alkalmuk, melyet később a szakmájuk gyakorlása közben is kamatoztathatnak.” (…)

https://deszkavizio.hu/setaszinhazi-projektet-inditott-a-radnoti-szinhaz/

 

 

Idegen nyelvű hírek a Műegyetemről

 

dailynewshungary.com-2022.04.28.

Budapest’s BME hosts one of Europe’s largest international university conferences!

The Budapest University of Technology and Economics (BME) hosts one of Europe’s largest international university conferences that opened on Thursday, the university said. The two-day conference will dedicate a separate session to the war in Ukraine with topics including the consequences of the war to the academic sector and aiding academics and fellows forced to leave the country and their homes. Other topics include university autonomy, collective thinking and the freedom of learning, BME said in a statement. The conference is attended by 400 participants including 72 university rectors and 96 deputy rectors, it said. (…)

https://dailynewshungary.com/budapests-bme-hosts-one-of-europes-largest-international-university-conferences/