CWUR rangsor, Hazlovi megemlékezés, Csodák kertje, City AL

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2023. május 10. és május 17. között.

eduline.hu-2023.05.16.

Hat magyar egyetem és a CEU is szerepel a legfrissebb globális felsőoktatási rangsorban

Nyilvánosságra hozta a 2023-as rangsorát a Center for World University Rankings. A lista összeállításakor idén összesen 19 788 intézményt rangsoroltak. (…) A rangsor összeállításakor számított az intézményekben zajló oktatás színvonala, a végzett hallgatók elhelyezkedési lehetőségei és az öregdiákok rangos elismerései, szakmai sikerei, de figyelembe vették az oktatói kiválóságot, továbbá a kutatások és a rangos folyóiratokban megjelent publikációk számát és azok idézettségét is. Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) - 517. hely,  Semmelweis Egyetem (SOTE) - 669. hely, Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - 708. hely,  Debreceni Egyetem (DE) - 753. hely, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) - 947. hely, Pécsi Tudományegyetem (PTE) - 1166. hely, Central European University (CEU) - 1778. hely (…)

https://eduline.hu/felsooktatas/20230515_CWUR_egyetemi_rangsor_2023

Egyéb megjelenés:

https://qubit.hu/2023/05/15/ismet-az-elte-a-legjobb-magyarorszagi-egyetem-a-cwur-2023-as-ranglistajan

https://qubit.hu/2023/05/15/ismet-az-elte-a-legjobb-magyarorszagi-egyetem-a-cwur-2023-as-ranglistajan

 

infostart.hu-2023.05.13

.A második világháború hazlovi magyar áldozataira emlékeztek

A második világháború utolsó napjaiban életét vesztő 36 magyar állampolgárra emlékeztek a nyugat-csehországi Hazlov temetőjében szombaton. A tragikus esemény 78. évfordulóján a település önkormányzatának, Magyarország prágai nagykövetségének, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének (CSMMSZ), valamint a prágai Esterházy János Társulásnak (EJT) a képviselői koszorúkat és virágokat helyeztek el a sírokon. (…) A ma ismert adatok szerint az amerikai támadásnak a helyszínen 23 halálos áldozata volt, míg 63-an súlyos sebesüléseket szenvedtek. Utóbbiak közül 13-an a közeli As városának kórházában haltak meg. Az áldozatok között volt a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) három professzora, három mérnök-tanársegédje, húsz mérnökhallgatója, hét szigorló orvosa és három családtag (…)

https://infostart.hu/kulfold/2023/05/13/a-masodik-vilaghaboru-hazlovi-magyar-aldozataira-emlekeztek

Egyéb megjelenés:

https://gondola.hu/hirek/301896A_masodik_vilaghaboru_hazlovi_magyar_aldozataira_emlekeztek.html

https://webradio.hu/hirek/kulfold/a-masodik-vilaghaboru-hazlovi-magyar-aldozataira-emlekeztek-2023-05-13

https://webradio.hu/hirek/kulfold/a-masodik-vilaghaboru-hazlovi-magyar-aldozataira-emlekeztek-2023-05-13

http://biztonsagpiac.hu/a-masodik-vilaghaboru-hazlovi-magyar-aldozataira-emlekeztek/

https://www.origo.hu/tudomany/20230514-az-amerikai-gepek-tevedesbol-bombaztak-le-a-magyar-civil-menekulteket-szallito-szerelvenyt.html

https://tudas.hu/a-masodik-vilaghaboru-hazlovi-magyar-aldozataira-emlekeztek/

 

bme.hu-2023.05.11.

Szunyogh László a BME új Akadémiai díjasa

A Magyar Tudományos Akadémia 196. közgyűlésén rangos kitüntetéseket adtak át, valamint megválasztották az MTA vezető tisztségviselőit és bizottságainak tagjait. A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége az MTA rangos kitüntetését, az Akadémiai Díjat a tudományos tevékenységet végző kutatóknak vagy kutatócsoportoknak adományozza az elmúlt években elért kiemelkedő kutatási munkájuk és eredményeik, valamint szakkönyveik, publikációik elismeréseként. Az 1960-ban alapított nívós díjat az MTA elnöke nyújtja át minden év májusában az Akadémia éves közgyűlésén. 2023-ban a 11 díjazott egyike Szunyogh László, az MTA doktora, a BME Természettudományi Kar (BME TTK) Fizikai Intézet Elméleti Fizika Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára.(…)

https://www.bme.hu/hirek/20230511/Szunyogh_Laszlo_a_BME_uj_Akademiai_dijasa

 

pestinap.hu-2023.05.14.

Csodák kertje: A BME hallgatóinak pályázatát várja Újbuda

Ismeretterjesztő szabadtéri játékok terveit várja a több kar hallgatóiból álló csapatoktól a Műegyetem és az Insert. Az április 25-én megjelent pályázati felhívásra három kategóriában nevezhetnek a BME aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákjaiból álló csapatok: (1.) tudományos ismeretterjesztő szabadtéri alkotások és játékok (installációk) (2.) köztéri bútorok tervezése, valamint (3.) tudománynépszerűsítő-közösségépítő események szervezése. (…)

http://www.pestinap.hu/egyetem/2023/05/14/csodak-kertje-a-bme-hallgatoinak-palyazatat-varja-ujbuda/

Egyéb megjelenés:

http://www.octogon.hu/design/csodak-kertje/

https://www.bme.hu/hirek/20230425/Csodak_Kertje_a_BME_hallgatoinak_palyazatat_varja_Ujbuda

 

magyarepitok.hu-2023.05.15.

Szakmai díjakat osztottak a közúti és a vasúti közlekedésben

Díjakkal ismerte el a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság a közúti és a vasúti közlekedés területén maradandót alkotó személyek munkáját. A jeles eseményre a szervezet a 2022. május 12-ei közgyűlése előtt került sor, melyen szokásosan többféle elismerést osztottak ki a FŐMTERV Zrt. földszinti tanácstermében. A rendezvényt Nyiri Szabolcs a MAÚT elnöke nyitotta meg, beszédet tartott Dr. Kerékgyártó János, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára. (…) Az idei díjazottak: Első díj: Bedők Anna (SZE), Gonda Evelyn (SZE), Kopitkó Tünde Klára (BME) Második díj:  Damásdi Zita (SZE), Holló Annamária (SZE)    Harmadik díj: Gombos Dalma Evelin (SZE) Molnár András Dávid (BME) Emléklapot kapott: Czeller Miklós (BME) és Huszti Gergely (Pécsi Tudományegyetem) (…)

https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2023/05/kiderult-kik-alkottak-maradandot-a-kozuti-es-a-vasuti-kozlekedesben

 

 

bme.hu-2023.05.11.

Az MI utat tör a közlekedésirányításban

Interjú a City AI intelligens közlekedésirányítási rendszerről, melynek ötlete és koncepciója a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar MEDIANETS laborjában született meg. Nagyvárosban közlekedni a világon mindenhol idegőrlő tevékenység. Ma már szinte értelmét vesztette a „csúcsforgalom” kifejezés, hiszen alig van zsúfoltság mentes időszak. A közlekedési lámpák ideje nem követi, követheti a pillanatnyi forgalmat. Így volt ez legalábbis eddig- a BME kutatói ipari partnereikkel közösen kidolgoztak egy mesterséges intelligencia alapú real time közlekedésirányítási rendszert, melynek éles próba üzeme egy hónapja segíti dugómentes közlekedéshez a pécsieket. A City AI névre keresztelt rendszer a városokban fellelhető érzékelő pontok – így forgalomfigyelő kamerák, saját fejlesztésű mobilapplikáció, tömegközlekedési eszközökről származó valós idejű adatok – segítségével képes megfigyelni a város forgalmát. Az így szerzett adatokból a mesterséges intelligencia segítségével a rendszer elemzi, illetve előrejelzi a forgalmat, és beavatkozási javaslatokat ad egy diszpécsernek, akik a közlekedési lámpák programjainak azonnali megváltoztatásával gördülékenyebbé tehetik a közlekedést, és értesítést küldhetnek a tömegközlekedési cég utastájékoztató rendszerére, illetve a – közlekedők által használt – mobilapplikációra. A rendszer kifejlesztéséről Simon Vilmost a Műegyetem Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék egyetemi docensét kérdeztük. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230511/Az_MI_utat_tor_a_kozlekedesiranyitasban

 

 

eduline.hu-2023.05.15.

"Mindegy, hány ChatGPT születik, informatikusokból sosem lesz túl sok"

Több ezer diák mérettette meg magát ma is a középszintű írásbeli informatika vagy digitális kultúra érettségin. Az informatika fontosságáról Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dékánja beszélt az Eduline-nak. A mai informatika érettségi nap szakmai támogatását köszönjük a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának. (…)

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20230515_informatika_erettsegi_BME

 

 

bitport.hu-2023.05.12.

CIO Hungary 2023: tényleg mindenre IS jó a mesterséges intelligencia?

Beszámolónk a CIO Hungary második napjáról, ahol a felhőszolgáltatások és a FinOps mellett a mesterséges intelligencia is terítékre került. (…) A fő kérdés ma már az, hogy az MI bevonul-e a mainstream technológiák közé, és milyen hatása lesz ezeknek a modelleknek az adattámogatott működésre éppen csak rászokó nagyvállalatok rendszereire és folyamataira. A "Valóban mindenre (is) jó az MI?" című kerekasztal résztvevői Ekler Péter (egyetemi docens, BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar), Horváth Gyula (elnöki főtanácsadó, Országos Meteorológiai Szolgálat) és Tamás László (senior data manager, WizzAir) voltak, a beszélgetést Szalkai Gergely projektmenedzsment-szakértő, a Bitport CIO Podcast sorozatának állandó házigazdája vezette.(…)

https://bitport.hu/cio-hungary-2023-tenyleg-mindenre-is-jo-a-mesterseges-intelligencia

 

 

innoportal.hu-2023.05.15.

Mesterséges intelligencián alapuló közlekedésirányítási rendszert fejlesztettek ki több mint kétmilliárd forintból

A forgalmi dugók csökkentését szolgáló, mesterséges intelligencián alapuló közlekedésirányítási rendszert fejlesztett ki a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) két fővárosi vállalkozás együttműködésében. A szoftverfejlesztéssel foglalkozó Gamax Informatikai és Munkaerő-kölcsönző Kft. a közleményében azt írták: a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékével, valamint a RacioNET Számítástechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-vel alkotott konzorciumuk a 2,312 milliárd forint összköltségű projekthez 1,388 milliárd forint támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal versenyképességi és kiválósági együttműködések programjában. (…)

https://www.innoportal.hu/mesterseges-intelligencian-alapulo-kozlekedesiranyitasi-rendszert-fejlesztettek-ki-tobb-mint-ketmilliard-forintbol

 

 

bme.hu-2023.05.11.

Mi a ChatGPT? Az, amiről ma mindenki beszél

A mesterséges intelligencia kétoldalú „fegyver”: megfelelő kezekben a társadalom javát szolgálja, ám csak kellő óvatossággal és fenntartással higgyünk neki. Széles spektrumon, a technológiai előadásoktól egészen a panelbeszélgetésig nyújtott betekintést a mesterséges intelligencia, a chatbotok és a ChatGPT világába a „Nagy nyelvi modellek és alkalmazásaik - ChatGPT és Mesterséges Intelligencia” című fórum, melyet a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) Távközlési és Médiainformatikai Tanszék (TMIT) programsorozatának részeként rendeztek meg 2023. május 2-án. Az I épület előadója zsúfolásig telt a mesterséges intelligenciában (MI, angolul artificial intelligence – AI) rejlő lehetőségek, veszélyek és a mindennapi életre gyakorolt hatásai iránt érdeklődő hallgatókkal, oktatókkal, a témában dolgozó szakemberekkel és külsős látogatókkal. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230511/Mi_a_ChatGPT_Az_amirol_ma_mindenki_beszel

 

 

bme.hu-2023.05.12.

Műegyetemi részvétellel „hajózik” a PLOTO projekt

A folyami hajózás időjárással és klímaváltozással szembeni ellenállóképességének javítását célozzák meg abban az európai uniós projektben, amelyben a BME KJK is részt vesz. 2022 szeptemberében az Európai Unió Horizon Europe Innovation Actions társfinanszírozásában kezdődött el a 3,5 éves PLOTO kutatási projekt, amelyben a Műegyetem részéről részt vesznek a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (BME KJK) Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszék Közlekedési Rendszerek és Mobilitási Szolgáltatások Kutatócsoportjának tapasztalt kutatói, hazai és külföldi MSc-s és PhD-hallgatók. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230512/Muegyetemi_reszvetellel_hajozik_a_PLOTO_projekt

 

 

bme.hu-2023.05.16.

Idén is meghirdeti oktatói kiválósági pályázatát a BME és az MNB

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Conlegner Károly Oktatói Díj felhívására június 7-ig lehet pályázni. A Műegyetem második rektorának nevét viselő díjpályázat célja, hogy elismerje azoknak az oktatóknak a munkáját, akik képzéseik során felhívják a figyelmet a mérnöki és természettudományi területek gazdasági kapcsolódásaira, összefüggéseire és hatásaira. A hallgatók látásmódjának bővítésével, gazdasági érzékenységük kialakításával és elmélyítésével ezek az oktatók a versenyképes műszaki fejlesztések és innovációk létrehozásához is hozzájárulnak. A pályázaton egy-egy oktató nyerhet el fejenként bruttó 1 millió forintos díjazást a következő két kategóriában: Digitalizáció és digitális transzformáció szerepe a nemzeti versenyképességben, illetve Fenntarthatóság és versenyképesség, zöld pénzügyek és zöld gazdaság fejlesztés. A pályázónak a BME Oktatás Hallgatói Véleményezése (OHV) rendszerében vagy ezekhez kapcsolódó oktató értékelésekben bizonyíthatóan és minimum 2 értékelési periódusban magas színvonalon kell teljesítenie, az OHV esetében legalább 5,5 feletti OMI pontszámmal. A pályázatok az mnbprogram@bme.hu email címen nyújthatók be 2023. június 7-én 12 óráig. A pályázat a BME minden főállású oktatója számára nyitott, bármely alap, illetve mester szakon végzett képzéssel kapcsolatosan. A részletes pályázati felhívás a BME-MNB program honlapján itt olvasható. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230516/Iden_is_meghirdeti_oktatoi_kivalosagi_palyazatat_a_BME_es_az_MNB

 

 

origo.hu-2023.05.17.

Így hozhatjuk ki a legtöbbet napelemes rendszerünkből

Minden nappal egyre világosabbá válik, hogy energiagazdálkodásunkkal valódi lépéseket kell tennünk a fenntarthatóság felé, éppen ezért kiemelkedő jelentőségű minden innováció, amely ezt segíti elő. A közelmúltban bemutatott napelemes, energiamenedzsment-rendszer képes beépített algoritmusa segítségével előrejelzéseket és menetrendeket készíteni, s teszi mindezt egy jól átlátható és egyszerűen használható felületen keresztül, amelyhez csupán az erőmű, a napelemek és az inverterek műszaki adataira, valamit egy időjárás-előrejelzésre van szüksége. (…) A lehető legpontosabb előrejelzések és ütemezések elkészítéséhez a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakértői által készített algoritmussal, valamint négy időjárás előrejelző rendszerrel képes integrálódni a szoftver: az Országos Meteorológiai Szolgálattal és további, nemzetközi felületekkel. (…)

https://www.origo.hu/techbazis/20230516-igy-hozhatjuk-ki-a-legtobbet-napelemes-rendszerunkbol.html

 

 

bme.hu-2023.05.15.

„Az egyetemen a kutató könnyen a szellemi szabadság függőjévé válhat”

Számos újszerű kutatáshoz alapvető fontosságú termodinamikai jelenségek megértésével foglalkozik Kovács Róbert, a BME GPK Akadémiai Ifjúsági Díjas szakembere. „A munkám elismeréseként tekintek erre a magas presztízsű díjra, amely egyrészt megerősítés számomra a kutatói, akadémiai közösség részéről, másrészt egy visszaigazolás arról, hogy az út, ami választottunk, a koncepció, amit kijelöltünk, minden remény szerint idővel a közösség hasznára válik” – fogalmazott Kovács Róbert, a BME Gépészmérnöki Kar (BME GPK) Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék egyetemi docense. Az ifjú kutató nemrégiben nyerte el az MTA Akadémiai Ifjúsági Díjat a „Heterogén anyagok termikus modellezésének fejlesztése” című pályamunkájával és kutatási tervével. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230515/Az_egyetemen_a_kutato_konnyen_a_szellemi_szabadsag_fuggojeve_valhat

 

 

bme.hu-2023.05.16.

Műegyetemi siker a Danube Cup versenyen

A BME csapata, a „Gellit” nyerte a Danube Cup-ot, a hallgatói innovációk és startupok versenyének nemzetközi döntőjét Regensburgban. A Danube Cup a Műegyetem és Corvinus Egyetem közös alapítású nemzetközi Műegyetemi siker a Danube Cup versenyeni versenye, melynek kupáját most először hódították el magyarok. A bajorországi Regensburgban rendezett versenyen a Mészáros Márton, Farkas Szabolcs és Mogyoróssy Nóra összetételű "Gellit" csapat szerezte meg az első díjat, és kapta meg a vele járó ezer eurós fődíjat. A Gellit olyan innovációt kínál a farmok számára, amellyel az állati hulladékot kiváló minőségű talajjavító termékké alakíthatják át. A Gellit alapítói műegyetemi hallgatók, Mogyoróssy Nóra a BME GTK Master of Business Administration szakon végzett, Mészáros Márton és Farkas Szabolcs a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar biomérnök mesterszakának hallgató. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230516/Muegyetemi_siker_a_Danube_Cup_versenyen

 

 

bme.hu-2023.05.17.

Három művészeti ág képviselői a BME Művészeti Rezidenciaprogram idei ösztöndíjasai

Döntött a zsűri, kiválasztották azt a három tehetséges művészt, akik a 2023/2024-es tanév során egy-egy kutatási témához kapcsolódva dolgozhatnak együtt a Műegyetem kutatóival. A Magyar Nemzeti Bank és a PADME Alapítvány támogatásával, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) idén év elején ismét meghirdette rezidenciaprogramját a Magyarországon élő művészek számára. A program célja, hogy a művészek és a mérnöki, illetve természettudományos területek kutatói a 10 hónapos ösztöndíjidőszakban együttműködve új és egyedi alkotásokat hozzanak létre, amelyeket a nagyközönség előtt bemutatva szélesebb körhöz is eljuttathatják a műszaki- és természettudományokat, valamint a művészetet. A felhívásra a 7 meghirdetett kutatási témában összesen 60 pályázat érkezett 78 művésztől, akik közül a zsűri végül Hajas Katinka szobrászt és Szigetvári Andrea zeneszerzőt választotta a 2023/2024-es program résztvevőinek. Hajas Katinka az Anyagtan, anyagszerkezet elnevezésű kutatási témára adta be jelentkezését, témavezetője pedig Halász György, a BME Építőmérnöki Kar Építőanyagok és Magasépítés Tanszék adjunktusa lesz. Szigetvári Andrea a Mesterséges intelligencia, zene és szerzői jog témakörében Grad-Gyenge Anikóval, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Üzleti jog Tanszékének habilitált egyetemi docensével és Forstner Bertalannal, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék egyetemi docensével fog együtt dolgozni. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230517/Harom_muveszeti_ag_kepviseloi_a_BME_Muveszeti_Rezidenciaprogram_idei_osztondijasai

 

 

likebalaton.hu-2023.05.14.

A balatoni építészetben a táj és a közösség egyaránt fontos

A Magyar Építőművészek Szövetségének podcastja, az Auditórium ebben az évadban a Balatonra látogat. Öt adáson keresztül beszélgetnek a régió építészetéről, fejlesztéséről, múltjáról, jelenéről, jövőjéről. (…) Az első adásban a téma ismert szakértőjét, Wettstein Domonkost, a BME Urbanisztika Tanszékének egyetemi adjunktusát, tanszékvezető helyettesét kérdeztük, akinek néhány hónapja jelent meg Balatoni építészet – stratégiakeresés a huszadik században című könyve. A beszélgetés során természetesen nem csak a balatoni épületek tervezése, hanem a part benépesülése, a fürdőtelepek kialakulás és a közösség fejlesztő ereje is szóba került. A huszadik század társadalmi változásai ugyanis épp úgy leolvashatók a partról, mint az építészeti divathullámok vagy akár a tájtervezési trendek. (…)

https://likebalaton.hu/telepules/siofok_sosto_szabadifurdo_balatonszeplak/hireink/a-balatoni-epiteszetben-a-taj-es-a-kozosseg-egyarant-fontos-278391/

Egyéb megjelenés:

http://epiteszforum.hu/auditorium-podcast--wettstein-domonkos

 

 

logisztika.hu-2023.05.11.

Jó esély van a zöld átállásra

Interjú Kaderják Péterrel a BME Zéró Karbon Közponjának vezetőjével. Az Egyesült Államokban teljesen természetes, Magyarországon viszont szokatlannak mondható életút Kaderják Péteré..(…)

http://logisztika.hu/2023/05/11/jo-esely-van-a-zold-atallasra/

 

 

zoldovezet.hu-2023.05.07

Nem kell már sokat várni a repülő taxikra

A globális kibocsátás egy jelentős részéért a légiközlekedés felel, amelyből mi, átlag emberek is kivesszük a részünket. A Zöldövezet adásában a légiközlekedés kizöldítésének lehetőségeiről, a fosszilis energiahordozók alternatíváiról, valamint a klímabarát városi légiközlekedés nem is olyan távoli jövőjéről beszélgettünk Dr. Balázs Gergellyel, a Rolls Royce Magyarország ügyvezető igazgatójával, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának egyetemi docensével. (…)

https://zoldovezet-24hu.simplecast.com/episodes/nem-kell-mar-sokat-varni-a-repul-taxikra-djsA6u8t

 

 

vg.hu-2023.05.16.

A jövő szakmája: a zöldpénzügyi szakértő

(…) Az új kutatási eredmények, adatbázisok és akadémiai kutatói hálózatok ugrásszerű változást eredményezhetnek a zöldpénzügyek sikerességében. Ehhez szükség van olyan ösztönzőkre, amelyek hozzájárulnak az ilyen műhelyek kialakulásához és publikációs tevékenységéhez.  A hazai egyetemi kutatóműhelyek közül kiemelkedik a BME-n az MNB együttműködésével 2019 óta megvalósuló Zöld Pénzügyek és Zöld Gazdaság Műhely. Az elmúlt évek eredményei rendkívül széles szakmai palettát fednek le – ezek közé tartozik egy olyan elektromosautó-kalkulátor, amely mindenki számára elérhető és segíthet az autóvásárlási döntésekben. (…)

https://www.vg.hu/mnb-blog/2023/05/a-jovo-szakmaja-a-zold-penzugyi-szakerto

 

 

bme.hu-2023.05.15.

Nyolc ország közös INTERREG kutatása a fenntartható életmód szolgálatában

A német Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökséggel dolgoznak együtt a BME kutatói egy új a körforgásos gazdaság témájához kapcsolódó INTERREG Central Europe Programban. Az INTERREG Central Europe Program „NiCE: From Niche to Centre - City Centres as Places of Circular Lifestyles” („NiCE: Partvonalról a figyelem középpontjába – Városközpontok a fenntartható életmód szolgálatában”) projekt kick-off találkozójának helyszíne 2023. május 25-26-án a Műegyetemen lesz. A projekt témavezetője Zilahy Gyula egyetemi tanár, a BME Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék tanszékvezetője, akit tavaly választottak meg a fenntartható fejlődéssel foglalkozó szakemberek globális hálózataként működő International Sustainable Development Research Society (ISDRS) alelnökének. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230515/Nyolc_orszag_kozos_INTERREG_kutatasa_a_fenntarthato_eletmod_szolgalataban

 

 

bme.hu-2023.05.15.

BME Kompetenciatérkép segíti a kutatásokban rejlő valódi lehetőségek bemutatását

A különleges, online platform célja a BME kutatók nemzetközi láthatóságának erősítése és európai pályázati partnerkeresésének elősegítése.  A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyitott a partnerekkel való együttműködésre, és teljes mértékben jogosult a Horizon Europe programban való részvételre. A konzorciumokba való bekapcsolódást támogatja a 2022 májusban indult BME Kompetenciatérkép, melyet a supeera.eu felületén megjelent cikkben Schenk Borbála, a BME Kompetenciatérkép szerkesztője  mutat be. „A konzorciumi munkában, akármekkora feladat is a miénk, részévé válunk egy innovatív elképzeléseket fejlesztő csapatnak. A konzorciumi munkában való részvétel már önmagában is értékes szakmai tapasztalat és siker.” magyarázza Schenk Borbála, a konzorciumokba bekapcsolódást elősegítő nemzetközi láthatóság fontosságát. A BME Kompetenciatérkép gazdag információval szolgál a Műegyetem kutatóinak és kutatócsoportjainak kutatási kompetenciáiról és eredményeiről. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230515/BME_Kompetenciaterkep_segiti_a_kutatasokban_rejlo_valodi_lehetosegek_bemutatasat

 

 

bme.hu-2023.05.10.

BME Innovációs Nap és II. Kompetenciavásár

Ismét változatos programok a szakma és a nagyközönség számára a FIEK szervezésében. Az idén 2023. június 8-9-én kerül megrendezésre a BME Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ szervezésében a BME Innovációs Nap és II. Kompetenciavásár. A rendezvény első napja már több éves hagyományra visszatekintő esemény a Műegyetem életében. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is különleges szakmai programokkal, érdekes panelbeszélgetésekkel, aktuális kutatás- fejlesztési hírekkel és a legfrissebb innovációs trendekkel és tudnivalókkal várják a szervezők az innováció iránt érdeklődőket. Az eseményen részt vesznek az egyetem vezetői, szakemberei, a BME legfontosabb ipari partnerei. A szervezők ez alkalommal  az érdeklődő hallgatókat is várják az Innovációs Nap programjain. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230510/BME_Innovacios_Nap_es_II_Kompetenciavasar

 

 

bme.hu-2023.05.12.

A jövő Te vagy- ÚNKP konferencia a Műegyetemen

Az ország egyik legnagyobb élő online konferenciáján mutathatják be ÚNKP ösztöndíjasaink kutatásaikat 2023. június 7-én.  „A jövő Te vagy!”  - ÚNKP-s kutatások és kiválóságok a Műegyetemen” című konferencián a BME ösztöndíjasai rövid előadások formájában adnak számot a kutatási eredményeikről.  Hallgass bele Te is! Egyetemünk 2023. június 7-én egésznapos élő online konferenciát szervez ÚNKP ösztöndíjasai számára, ahol lehetőségük lesz bemutatni kutatásaikat és visszajelzést kapni oktatóiktól, szakmabeli társaiktól. A konferencia immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre, idén a párhuzamosan szervezett szekciókban eddig soha nem látott számú, közel 200 kutatás ismertetésére kerül sor a látogatók előtt. Ez a szám az elnyert ösztöndíjakat tekintve 30%-os növekedés a tavalyihoz képest egyetemi szinten. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230512/A%20_jovo_Te_vagy_UNKP_konferencia_a_Muegyetemen

 

 

bme.hu-2023.05.12.

EELISA nemzetközi hallgatói tudományos verseny a BME kezdeményezésében

A Műegyetem kezdeményezésére és az OTDT erkölcsi támogatásával nemzetközi szintre lép a 72 éves  hazai tudományos diákköri munka a magyar felsőoktatás egyik fontos eleme. A BME főszervezésében kerül megrendezésre az első EELISA nemzetközi hallgatói tudományos verseny, mely a több, mint hetven éves hagyománnyal rendelkező hazai TDK nemzetközi formája. A megmérettetés május 17-18-án zajlik összesen kilenc szekcióban, tudományterületek szerinti bontásban, melyeken összesen hét EELISA partnerintézmény hetvenegy hallgatója vesz részt. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230512/EELISA_nemzetkozi_hallgatoi_tudomanyos_verseny_a_BME_kezdemenyezeseben

 

 

gyartastrend.hu-2023.05.14.

A gépipar újdonságai: megjelent a májusi GyártásTrend

Májusi lapszámunk fókuszába a gépipart állítottuk, hiszen tavasszal és nyár elején számos nemzetközi és hazai kiállítás, technológiai nap veszi számba és mutatja be a gépgyártás területén történt újdonságokat, és mi is igyekszünk összeszedni azokat a fejlesztési irányokat, amelyek ezen a jelentős ipari területen történnek. (…) Új lapszámunkban írunk a gépipar fejlesztési irányairól, amelyek hatására a megmunkálógépek még gyorsabbak lesznek, és alacsonyabb hibaaránnyal dolgoznak majd. Dr. Takács Márton, a BME Gyártástudomány és -technológia Tanszékének tanszékvezető-helyettese szerint a mai gépek már kellően pontosak. A fejlesztési potenciál a vezérlésekben, a szenzorokkal való ellátottságban, valamint a más eszközökkel való kommunikációs lehetőségekben van (20. oldal). (…)

https://gyartastrend.hu/cikk/a-gepipar-ujdonsagai-megjelent-a-majusi-gyartastrend

 

 

bme.hu-2023.05.17.

Termikus tranziensmérés-út az elmélettől az ipari felhasználásig

Közel 30 év telt el, amikorra a mikroelektronikai iparban nélkülözhetetlenné váltak a BME Elektronikus Eszközök Tanszékén kidolgozott tudományos eredményekre épült mérőeszközök. Székely Vladimir. A Springer kiadó gondozásában nemrég jelent meg „Theory and Practice of Thermal Transient Testing of Electronic Components” címmel Rencz Márta, Farkas Gábor és Poppe András által szerkesztett szakkönyv. A kiadó ajánlója szerint, ez a könyv felbecsülhetetlen értékű referencia a gyakorló mérnökök, hallgatók és kutatók számára, amely az elektronika termikus jellemzésének ma rendelkezésre álló legfontosabb módszerét, a termikus tranziens tesztelést tárgyalja. Rencz Márta professor emeritával és Poppe Andrással a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Elektronikus Eszközök Tanszéke tanszékvezető egyetemi tanárával beszélgettünk arról, hogyan alkottak a tanszék kutatói Székely Vladimir elméletéből mérőműszert, abból szolgáltatást és végül miként született meg egy egyetemi tankönyvként is használható könyv. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230517/Termikus_tranziensmeres_ut_az_elmelettol_az_ipari_felhasznalasig

 

 

vg.hu-2023.05.11.

Több egyetem együttműködésében készül a júniusban űrbe induló új magyar műhold

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kisműholdjának készítéséhez a Szegedi Tudományegyetem is csatlakozik. A műhold a tervek szerint júniusban, a Space-X fedélzetén indul útnak. Önálló kísérletekkel csatlakozott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hamarosan a világűrbe induló új kisműholdja, az MRC–100 projektjéhez a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) – közölte a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága csütörtökön. (…)

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/05/tobb-egyetem-egyuttmukodeseben-keszul-a-juniusban-urbe-indulo-uj-magyar-muhold

Egyéb megjelenés:

https://gyartastrend.hu/cikk/onallo-kiserletekkel-csatlakozott-az-szte-az-uj-magyar-kismuhold-projektjehez

https://gyartastrend.hu/cikk/onallo-kiserletekkel-csatlakozott-az-szte-az-uj-magyar-kismuhold-projektjehez

https://tesztalelkemindennek.hu/onallo-tesztekkel-csatlakozott-az-szte-az-uj-magyar-kismuhold-projektjehez/

https://tudas.hu/az-szte-is-csatlakozott-a-vilagurbe-indulo-kismuhold-projekthez/

https://webradio.hu/hirek/belfold/onallo-kiserletekkel-csatlakozott-az-szte-az-uj-magyar-kismuhold-projektjehez

https://kaposvarmost.hu/hirek/orszagos-hirek/2023/05/11/uj-magyar-eszkoz-indul-a-spacex-szel-az-urbe.html

http://www.szegedinap.hu/helyi/2023/05/11/a-szegedi-tudomanyegyetem-is-csatlakozott-az-uj-magyar-kismuhold-programhoz/

https://promenad24.hu/2023/05/11/ujabb-teruleten-kapcsolodik-be-az-urkutatasba-a-szegedi-tudomanyegyetem/

https://profitline.hu/ujabb-teruleten-kapcsolodik-be-az-urkutatasba-a-szegedi-tudomanyegyetem-448698

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230511/hamarosan-az-urbe-juttatja-a-spacex-a-magyar-egyetemek-muholdjat-megszolalt-az-egyik-resztvevo-614516

https://www.origo.hu/tudomany/20230511-ujabb-teruleten-kapcsolodik-be-az-urkutatasba-a-szegedi-tudomanyegyetem.html

 

 

index.hu-2023.05.16.

Lacza Zsombor: Kutatásainkkal az élsportban versenyelőnyre tehetünk szert

Öt év alatt kifejlesztettünk egy olyan eszközt, amellyel ötödére csökkenhet a keresztszalag-szakadások száma ─ mondta az Indexnek adott interjúban dr. Lacza Zsombor, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese. (…) Legutóbb sportinnovációs pályázatot nyertünk, amivel reméljük, sikeres startupok elindítását fogjuk ösztönözni, amire a Startup University program iránti élénk – fél év alatt kétszáz fős – érdeklődésből látszik, hogy van igény. Az új rendszerben minden oktatónk idejének legalább 20 százalékát kutatásra fordítja, a tudományos aktivitás növekedésében az intézmény tanárainak, diákjainak egyaránt szerepe van. Más szakterületekkel, a Semmelweis Egyetemmel és az Óbudai Egyetemmel több projektben együttműködünk. Fontos, hogy ezeknek a hazai sportéletben legyen gyakorlati haszna, legújabban egyik TF-es kutatónk műegyetemi kutatókkal közösen 3D-s nyomtatással létrehozott egy olyan kajaklapátot, amellyel ugyanakkora felületnél erősebbet lehet húzni. Nagy reményeket fűzünk ennek sikerességéhez.

https://index.hu/belfold/2023/05/16/magyar-testnevelesi-es-sporttudomanyi-egyetem-modellvaltas-sportmedicina-kozpont-kutatas-innovacio-mozgasrehabilitacio/

 

 

autopro.hu-2023.05.12.

Rakétaépítésben is példát mutatnak a magyar hallgatók

Hazánkban is találkozhatunk olyan mérnökhallgatói csapattal, amelynek tagjai a rakétaépítésben bontakoztatják ki és mérik össze tudásukat. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen működő BME Suborbitals fiatalsága ellenére is szép eredményekkel büszkélkedhet, és tagjai jelenleg is azon dolgoznak, hogy tovább öregbítsék a csapat hírnevét. Tölgyesi Gergely Márkot, a csapat stratégiai vezetőjét többek között az idei tervekről és arról kérdeztük, hogy egyáltalán mi vezetett egy űrkutatás és űrrepülés szerelmeseit összefogó csapat létrehozásához.(…)

https://autopro.hu/techtogether/raketaepitesben-is-peldat-mutatnak-a-magyar-hallgatok/894904

 

 

bme.hu-2023.05.10.

CanSat - a 0,33-as műholdverseny

Pécsi középiskolás MoSat műholdépítő csapat nyerte az első magyar országos CanSat versenyt. A szervezésben a BME Suborbitals és a BME Kozmosz Szakkollégium is részt vett. Az első magyar országos CanSat verseny döntőjét 2023. április 12-13-án rendezték meg. A rakétaindítást a Magyar Honvédség újdörögdi kiképző bázisán hajtották végre, míg a mérési eredmények prezentációját a tapolcai Tamási Áron Művelődési Központban tartották meg. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20220510/CanSat_muholdverseny

 

autopro.hu-2023.05.15.

Hibrid versenyautóra vált a BME Motorsport

A hagyományosan belső égésű motoros autókat készítő BME Motorsport idén először egy hibrid versenyjárművel fog rajtvonalhoz állni. A váltást fejlődési lehetőségként is felfogta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata, amely az idei szezonra egy megújult műhelyben készülhet fel. Az idei tervekről György István csapatkapitánnyal és Kalmár Leventével, a csapat futómű csoportjának egyik tervezőmérnökével beszélgettünk. (…)

https://autopro.hu/techtogether/hibrid-versenyautora-valt-a-bme-motorsport/881893

 

 

hirek.prim.hu-2023.05.15.

Tízéves a Techtogether Automotive Hungary

Már csak egyet kell aludni és kezdetét veszi hazánk legtehetségesebb mérnökhallgatóinak megmérettetése: a jubileumi Techtogether Automotive Hungary. Május 16-17. között tizedik alkalommal zajlik a verseny a Hungexpo szakkiállításán, melyen a szokásos kihívások mellett számos újdonsággal és meglepetésprogrammal várják a versenycsapatokat és az érdeklődőket! A 2023-as Techtogether Automotive Hungary versenyre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, a Miskolci Egyetemről, a Neumann János Egyetemről, a Pannon Egyetemről, a Széchenyi István Egyetemről és a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karáról érkeznek csapatok. A 200 hallgató közel negyede (32%) járműmérnökként, másik negyedük (33%) gépészmérnökként, illetve igazodva napjaink meghatározó járműipari trendjeihez, 34%-uk valamilyen informatikai képzésről érkezik. (…)

http://hirek.prim.hu/cikk/2023/05/15/tizeves_a_techtogether_automotive_hungary

Egyéb megjelenés:

http://bonline.hu/cikk/152956/